znowu podwójny user: barciob i barciob83
Czy ktoś odpręża TDI-ki?
Zwiń
X
-
Czy ktoś odpręża TDI-ki?
Czy przy okazji podnoszenia ciśnienia doładowania ktoś odpręża TDI-ki na przykład przez założenie grubszej uszczelki? Jeżweli 110 KM i 90 KM to (poza osprzętem) te same silniki to czy mają różnej grubości uszczelki pod głowicą?
Pytam się, bo ostatnio robiłem remoncik w swoim AGR-rze i w planach wiosennych miałbym jakąś większą turbinkę. Czy trzeba było zakłądać grubszą uszczelkę czy olać to? Teraz silnik ma ok 115 KM (dzieki nieocenionemu Torze), a chciałbym zrobić tak pod 130 KM (dużo więcej to raczej nie). Z góry dziękuję za informacje.
-
-
Re: Czy ktoś odpręża TDI-ki?
Zamieszczone przez motorsportCzy przy okazji podnoszenia ciśnienia doładowania ktoś odpręża TDI-ki na przykład przez założenie grubszej uszczelki?....Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
Komentarz
-
-
No ja rozumiem, ale zauważ, że wszytskie te małę dieselki z mocnym doładowaniem mają znacznie niższy spręż niż te słabsze. Np.
1.3 Multijet 70 KM 18,1:1 a 85 KM 17,6:1
1.3 D-4D 75 KM - 18,5:1 a 90 KM 17,9:1
Stąd też ludziska narzekają, że się je słabo odpala na zimno (trzeba długo kręcić). Octavka ma 19,5:1. Ale skoro nikt nic nie napisał to sądzę, że jakoś te wszytskie chipowane TDI-ki smigają i żyją.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez motorsport.... Ale skoro nikt nic nie napisał to sądzę, że jakoś te wszytskie chipowane TDI-ki smigają i żyją.
[ Dodano: Czw 23 Lis, 06 14:09 ]
Zamieszczone przez motorsport....a chciałbym zrobić tak pod 130 KM (dużo więcej to raczej nie). Z góry dziękuję za informacje.Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MasmoZ tego co wiem na seryjnych wtryskach nie uzyskach więcej niż masz...
Zamieszczone przez motorsportStąd też ludziska narzekają, że się je słabo odpala na zimno (trzeba długo kręcić). Octavka ma 19,5:1. Ale skoro nikt nic nie napisał to sądzę, że jakoś te wszytskie chipowane TDI-ki smigają i żyją.
Różnica może być też w samych tłokach-inaczej wyprofilowane denko tłoka.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Tonny SZamieszczone przez MasmoZ tego co wiem na seryjnych wtryskach nie uzyskach więcej niż masz...Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
Komentarz
-
Komentarz